Het belang van het ontwikkelen van empathie, en hoe doe je dat?!

Geweldloze Communicatie Empathie

Marshall Rosenberg, de bedenker van Geweldloze Communicatie (GC), benadrukt het belang van empathie bij het bevorderen van begrip en verbinding tussen individuen. In de context van GC houdt empathie in dat je de gevoelens en behoeften van een ander diepgaand begrijpt zonder oordeel. Nadat je empathie aan jezelf hebt gegeven, kun je die empathie naar anderen uitbreiden met de volgende opties:

1. Uiten van Empathie naar Anderen:
Nadat je empathie voor jezelf hebt toegepast, kun je die empathie uitbreiden naar anderen door actief te luisteren naar hun gevoelens en behoeften. Dit houdt in dat je volledig aanwezig bent, oordeel opschort en jouw begrip van wat ze doormaken aanbiedt.

2. Empathisch Luisteren:
Doe aan empathisch luisteren, waarbij je volledige aandacht besteedt aan de spreker, oogcontact maakt en terugkoppelt wat je hoort. Dit helpt de ander zich gehoord en begrepen te voelen.

3. Reflectieve Reacties:
Reageer op anderen met reflecties van hun gevoelens en behoeften. Dit kan helpen hun ervaringen te valideren en een gevoel van verbinding te creëren.

4. Gebruik van “Ik”-Uitspraken:
Deel je eigen gevoelens en behoeften met “ik”-uitspraken. Dit kan een sfeer van openheid en eerlijkheid bevorderen, en wederzijds begrip stimuleren.

5. Vermijden van Oordeel:
Oefen niet-oordelende communicatie. Onthoud je van het labelen of beschuldigen van anderen. Richt je in plaats daarvan op het begrijpen van de onderliggende gevoelens en behoeften.

6. Zoeken naar Wederzijds Begrip:
Werk aan een wederzijds begrip van elkaars gevoelens en behoeften. Deze samenwerkingsbenadering helpt bij het bouwen van bruggen en het vinden van oplossingen die aan ieders behoeften voldoen.

7. Probleemoplossing:
Zodra er een gedeeld begrip is van gevoelens en behoeften, onderzoek samen strategieën en oplossingen om aan die behoeften te voldoen. Dit proces bevordert samenwerking en creatieve probleemoplossing.

8. Verbinding Cultiveren:
Gebruik empathie als een instrument om verbindingen met anderen op te bouwen en te onderhouden. Wanneer mensen zich gehoord en begrepen voelen, bevordert dit vertrouwen en versterkt het relaties.

Onthoud dat het doel van Geweldloze Communicatie is om een verbinding te creëren en oplossingen te vinden die aan de behoeften van alle betrokken partijen voldoen. Door empathie en mededogende communicatie consequent toe te passen, kunnen individuen conflicten transformeren en meer harmonieuze relaties opbouwen.

Wil je zelf aan de slag met Verbindende Communicatie; meld je dan aan voor een training. Zie Agenda voor data en beschikbaarheid.

© Verbinding in Communicatie 2024